Makerspace

Makerspace (ka hackerspace, FabLab jm) on DIY-kultuuri (tee-seda-ise) üks võimalik vorm ja väljendus, mis võimaldab füüsilises ruumis kokku saada hakkajatel noortel ja vanematel, et kas koos või iseseisvalt töötada oma projektide ja ideede kallal. Makerspace on jagatud ruum kas koolis, kohalikus raamatukogus või muus avalikult kasutatavas hoones, mis on sisustatud nii tehniliste vahenditega kui võimalusel materjalidega erinevate tööde teostamiseks. Üldjuhul on olemas 3D printer, laserlõikurid, CNC-masinad, jootmistööriistad, õmblusmasinad ja metalli-puidutöö pingid, kuid need ei ole eelduseks. Paljud Makerspace kogukonnad tegutsevad väljaspool spetsiaalseid töökodasid, kus neil on kasutada papp ja paber, legoklotsid ning kuntsitarbed, sest peaasjalikult sõltub sisustus vajadustest ja võimalustest, mida piirab vaid huvilise fantaasia.

Makerspace-i liikumine toetab noorte tehniliste kompetentside arendamist, mis on vajalikud kaasaegsete ja eluliste probleemide lahendamisel STEM (teadus, tehnoloogia, masinaehitus ja matemaatika) hariduses. Lisaks toetatakse huvilisi juhendajate poolt arendamaks osalejate kriitilist mõtlemist ja suurendatakse nende enesekindlust läbi isetegevusprojektide. Edasijõudnuid motiveeritakse oma projektide suunamisest suuremale ringkonnale läbi ettevõtlusaluste ja start-up maailma tutvustamise.

Kolga Koolis on alates 2015. aastast tegutsenud mitu algatust, mis koonduvad 2017. aasta sügisest ühise nimetuse alla – vilistlaste puutööring, tehnoloogiaring ja legoring. Neist esimesed kaks viiakse läbi kooli tehnoloogiaklassis, mis on varustatud peamiselt puidutöömasinate ja -tööriistadega. (puurpink, treipink, lintsaag, jõhvsaag, saepink jms). Legoring toimub koolis alates 2017. aasta kevadest ning pakub algklassidele võimalust loovuse ja käelise tegevuse arendamist Lego klotsidega toimetamisel. Lisaks on koolil olemas robootikakomplektid (Lego EV3, WeDo2 ja Arduino stardikomplektid) lihtsamata robootikaprojektide realiseerimiseks. Samas on koolil olemas suurem isetegevusprojektide läbiviimise potensiaal füüsiliste ruumide ja inimressursside näol (õpetajad, vilistlased ja lapsevanemad), kes on valmis panustama koolis plaanitavatesse ettevõtmistesse.

Projekt Makerspace Kolga Koolis on kavas ellu kutsuda 2017. aasta õppeaasta algusest. Projekti eesmärkideks on:

  • töötubade, esitluste ja loengute läbiviimine teadmuse jagamise ja koostöö vormide toetamiseks
  • avatud DIY kogukonna moodustamise ümber kooli töökoja ning projekti meeskonna

Eesmärkide saavutamiseks viiakse läbi järgmised tegevused:

  • moodustatakse projekti juhtiv meeskond (õpetajad, vilistlased, lapsevanemad ja kogukonna esindajad), kes suunavad Makerspace-i tegevusi ning on võimalised teatud valdkonnas juhendama töökojas läbiviidavaid projekte nii teoreetilisel kui praktilisel tasandil (prototüüpimine, tootearenduse, hobiprojektid jms)
  • sisustada ja ümber organiseerida olemasolev töökoda ja töökoja käsutuses olev keldripind selliselt, et see toetaks püstitatud eesmärkide elluviimist ning uute initsiatiivide esilekerkimist